Съдът осъди 16-годишния студент Никита Уваров от Канск, Русия на пет

...
Съдът осъди 16-годишния студент Никита Уваров от Канск, Русия на пет
Коментари Харесай

5 години затвор за 16-годишния Никита, взривил в компютърна игра руското ФСБ

Съдът осъди 16-годишния студент Никита Уваров от Канск, Русия на пет години затвор по обвиняване в преподаване на терористични действия.

Случаят се основава на дейностите на младежи в компютърната игра Minecraft, където те са взривили на игра съветската Федерална работа за сигурност - ФСБ.

Гостуващата гилдия на Източния областен боен съд осъди Никита Уваров на пет години затвор и санкция от 30 000 рубли, съобщи Павел Чиков, началник на правозащитната група " Агора ", и радиостанция " Ехо Москвы ", съобщи Би Би Си.



Други двама подсъдими по случая са освободени от наказателна отговорност за съдействие на следствието, прокуратурата преди този момент им изиска от шест до девет години затвор.

Уваров бе арестуван в правосъдната зала, написа Чиков в канала си в Telegram. Тийнейджърите са упрекнати в образование за осъществяване на терористични действия (чл. 205.3 от Наказателния кодекс).

Делото се организира при закрити порти.

На първото правосъдно съвещание 16-годишният Никита Уваров сподели: " Аз съм дете, което искаше да се сприятелява и да поддържа връзка с другари. Аз не съм терорист . " Той повтори това в последната си тирада.

" Ако ми дадат ефикасна присъда, ще я изтърпя с чиста съвест и достолепие. Ще бъда спокоен, тъй като в никакъв случай не съм учил приятелите си на неприятни неща, бяхме равни и обективни другари ", сподели той на правосъдно съвещание във вторник.

Делото против младежите стартира преди две години, когато бяха на 14 години.

Руската работа на Би Би Си споделя каква е същността на делото против Никита Уваров и приятелите му.

През лятото на 2020 година трима възпитаници от Канск бяха арестувани за окачване на листовки из града в поддръжка на Азат Мифтахов, московски студент и анархист, упрекнат в опит да възпламени офиса на Единная Русия - партията на Путин.

Ученици залепиха една от листовките върху постройката на локалната ФСБ. След ареста чиновниците на реда получиха достъп до телефоните и кореспонденцията на възпитаници и схванаха, че са построили постройката на ФСБ в компютърната игра Minecraft и възнамеряват на процедура да я взривят.

Освен това оперативните служащи откриха, че учениците обичат химията, приказват отрицателно за съветските управляващи и четат класиката на съветския анархизъм. Тогава двама младежи свидетелстваха против приятеля си Никита Уваров, който беше изпратен в следствения арест.

По-късно младежите отдръпнаха показанията си и обявиха, че са клеветили Уваров под напън на следствието. Уваров отхвърли да подпише признания. В резултат на това и тримата възпитаници бяха упрекнати в публикация за основаването на терористична общественост и прекосяването на терористично образование (205.4 и 205.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация), а Уваров беше упрекнат за уредник на тази клетка.

Според юрист Владимир Васин, представляващ ползите на Уваров, правоохранителните органи са следили тийнейджърите дълго време, преди да стартират дело против тях. По думите му силите за сигурност постоянно наблюдават обществената мрежа ВКонтакте и кореспонденцията, само че юристът също не изключва, че в тази ситуация са правили и наблюдаване и подслушване.

В диалог с The Insider (призната в Русия като медия, настояща като непознат агент), Васин означи, че тийнейджърският и учебният „ тероризъм “ е станал доста известен измежду съветските специфични служби и проверяващи организации, а равнището за доказване е ниско.

Около година по-късно Следственият комитет смъкна обвиняването за основаване на терористична общественост от учениците, само че остави обвиняването за прекосяване на образование за терористична активност.

Учениците бяха упрекнати, че са изучавали материали за произвеждане на експлозиви, като при обиски в жилищата им бяха открити експлозиви. The Insider написа, че управляващите считат за произвеждане на експлозиви няколко бутилки бензин в гаража и обстоятелството, че възпитаници вършат и пускат домашно приготвени пиратки в изоставени здания.

Заради това към главното обвиняване за тероризъм беше добавена група публикации за предпазване, произвеждане и превозване на експлозиви, сподели юрист Васин пред Би Би Си.

" С разнообразни другари правеха домашни бомбички. Обичаха да си вършат опити, само че не мислеха за тероризъм ", дава отговор Уваров на тези обвинявания по време на един от разпитите.

" Те не ми упрекнаха в тероризъм, а че си играехме с огъня, обичахме химията и опитите, а аз също обичах да чета история. "

Прокуратурата изиска от Никита Уваров девет години затвор, а за двама от другите му приятели - по шест години и половина. Адвокат Васин изяснява това точно с обстоятелството, че Уваров не е подписал признания.

Делото на учениците от Канск съдържа няколко експертизи, само че юристът на Уваров споделя, че главното обвързващо делото доказателство са точно тези изказвания на „ две момчета, които бяха доста уплашени и не желаеха да бъдат арестувани “.

Освен самопризнанията им, делото се базира на думите на двама основни очевидци, които медиите и отбраната на подрастващите считат за провокатори.

Когато трима възпитаници бяха арестувани единствено за разлепване на листовки, дружно с тях бяха арестувани още двама младежи. Те обаче станаха очевидци по това дело, а не обвинени.

За тези очевидци на обвиняването се знае малко, юристът ги назовава „ очевидец П. “. и " свидетелката Л ". В края на 2020 година красноярският „ Седми канал “ разгласява история за случая с учениците в Канск. В репортажа мъж с маска и с изменен глас споделя, че е обсъждал с Никита Уваров способи за битка с държавната система “.

Сюжетът включва и " бабата на очевидеца ", в отчета написа, че тя е пристигнала при внука си, откакто е била арестувана в Следствения комитет и е гледала по какъв начин поддържат връзка учениците. " Това бяха диалози на хора, които изцяло разбираха какво вършат, подготвяха се за съществени дейности на територията на нашия град. Разговорите бяха, че всички те са герои ", сподели още " бабата на очевидеца ". В тази баба околните на обвинения разпознаха някогашната кметица на Канск Анна Качан, която в този момент е разследвана - против нея беше заведено дело за немарливост.

Самоличността на втория очевидец е още по-мистериозна.

Според него той се е срещнал с Никита и приятелите му в интернет и е бил в един чат с него, където са обсъждали концепциите на анархизма. Известно време по-късно младежът беше арестуван от чиновници на ФСБ и помолен да напише провокативен въпрос в чата - " Кой от вас публикува листовки в поддръжка на политически пандизчии? ". Учениците дадоха отговор в чата, че са те.

Освен това чиновниците на ФСБ го помолили да им предложи среща. Именно на тази среща бяха арестувани всички участници в чата.

Свидетелят изрази убеденост, че следствието е ориентирано към реализиране на действителна присъда за арестуваните. Обвиненията се основават и на лингвистична експертиза, която проучва кореспонденцията на младежи от общия им чат.

Според " Новая газета " специалистите се концентрират върху обстоятелството, че в чата са обсъждани Кърт Кобейн и неговите апели за " яростна революционна битка ", творбите на Пьотър Кропоткин и любовта към творчеството на Егор Летов, за който Никита Уваров е писал доста.

Случаят с Никита Уваров и приятелите му не е уникален. Преди това в същата Красноярска територия правоохранителните органи откриха наказателни каузи против 14-годишни - точно на тази възраст стартира наказателната отговорност.

И по този начин, беше формирано дело против възпитаник, който е упрекнат, че желал да направи детонация на рождения ден на Хитлер. И още девет възпитаници бяха изпратени в психиатрични институции, абонирани да получават публикации, посветени на стрелбата в американското учебно заведение Columbine (на 2 февруари Върховният съд призна придвижването Columbine за терористично и неразрешено в Русия).

Според плана Open Space от 2017 година в Русия са формирани 35 наказателни каузи против младежи по обвинявания в подготовка на всеобщи убийства, терористични офанзиви или екстремистки дейности. Всички тези случаи се отличават с това, че в тях няма жертви - единствено изказвания от следствието, че учениците са възнамерявали да създадат нещо, отбелязва планът.

Сега в съда се преглежда подобен случай - за тероризъм, заведен против възпитаник Ярослав Иноземцев.

Когато е задържан, той е на 14 години. Тийнейджърът е упрекнат, че е приготвял бомби и запалителни смеси, с цел да убие учебен служащ и другар, с който се карал.

Защитата упорства, че Иноземцев просто е направил бомбички и ги е взривил на улицата за развлечение. По време на следствието Иноземцев е настанен в следствения арест, както и в психиатричен диспансер поради политическите си занимания.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР